Videre videnda

© Magus tv

Geschiedenis

Megen - Magus TV

In 1998 bestond Magus TV 10 jaar. Theo van de Hulsbeek schreef er een stukje over. Het beschrijft de historie van Magus TV.

MAGUS TV 10 JAAR

Zoals bijna iedere lokale omroep is ook Magus TV ontstaan uit een aantal enthousiaste videofilmers, die pas in tweede instantie dachten aan de juridische kant van TV-maken.
Begin januari 1986 viel bij een aantal Megenaren een briefje in de bus, die hen opriep om op 12 januari om 11.45 uur aanwezig te zijn in Acropolis (het gemeenschapshuis) met de bedoeling om een echte Megense TV uitzending te maken met als onderwerp "de Carnaval". De opnamen en de uitzendig werden een groot succes. Onder de naam E.K.O. "Eerste Keiendonkse Omroep" ging deze uitzending de lucht in.

Piraterij

Uit bovenstaande activiteit bleef een aantal mensen over, die verder wilden met TV maken. In de loop van 1987 ontstond MAGUS TV. En in december van dat jaar werd de eerste proef uitgezonden. Deze proef haalde "het Brabants Dagblad". Echter niet op de manier zoals de makers van het programma hadden bedoeld. Het artikel had als kop "Illegale TV-uitzending in Megen". Dit artikel had tot gevolg dat alle activiteiten op de kabel werden opgeschort. De tweede uitzendig die al klaar lag werd op het interne circuit van het bejaardehuis "de Maashorst" uitgezonden en ondertussen werd gewerkt aan de legalisering van de activiteiten. Aanvankelijk leek het erop dat legalisering onmogelijk was, maar na bestudering van de kleine lettertjes bleek er toch een opening te zijn. Magus TV kon als abonnee-tv de lucht in. Op 12-12-1988 kwam de groep weer bijeen en begon met het opzetten van een organisatie die iedere maand een uitzending op de buis kon brengen, maar dan wel legaal. Vrijdag 20 januari 1989 werd op het kanaal van Nederland 3 de eerste volkomen legale uitzending gepresenteerd. Vanaf die datum is er in Megen maandelijks een uitzending te zien met de activiteiten van de afgelopen maand en met onderwerpen die de Megenaren aanspreken. Het uitzenden op een kanaal dat in gebruik was, gaf nogal eens aanleiding tot komische situaties. Zo was er in de periode voor de gemeenteraadsverkiezingen een live discussie programma gepland met de plaatselijke politici van de voormalige gemeente Megen. Iedereen moest om 22.30 uur in Acropolis aanwezig zijn, want om ca. 23.00 uur zou het kanaal vrij komen. Echter in plaats van een afkondiging op het kanaal, kondigde de omroepster een extra reportage aan van de Europesche kampioenschappen zwemmen. Deze eindigde pas om 0.30 uur, zodat de eerste live uitzendig van Magus pas diep in de nacht kon starten. Gelukkig kwam aan deze situatie op 1 juli 1991 een einde. Magus kreeg een eigen kanaal en was niet meer afhankelijk van derden. LEES VERDER....
Facebook